Kotlety ziemniaczane

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2776
Kotlety ziemniaczane
fot. MONIKA STRUK

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 pieczarki
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • papryka czerwona w proszku
  • mąka ziemniaczana
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • olej

Opis przygotowania:

Ziemniaki ugotować i rozdrobnić na jednolitą masę. Cebulę z pieczarkami pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni skropionej olejem, aż się zeszkli. Do masy ziemniaczanej dodać podsmażone warzywa wraz z jajkiem i według uznania: papryką, solą, pieprzem. Całość podsypywać mąką, aż do uzyskania masy, z której będzie dało się formować kotlety. Uformowane kotlety obtaczać w bułce tartej i smażyć na patelni z obu stron na złoty kolor.
Kotlety można podawać polane sosem pieczarkowym i z surówką.

Autor: mateusz

1 komentarz

Takie kotlety pamiętam z dziecięcych lat, Są pyszne. Właśnie je robiłam w zeszłym miesiącu z sosem pieczarkowym.

Podobne przepisy