Kotlety ziemniaczane

mateusz

Autor:

Przepisów: 27

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.
  • Kotlety ziemniaczane

    Dodane przez: monika4

    MONIKA STRUK

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 pieczarki
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • papryka czerwona w proszku
  • mąka ziemniaczana
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • olej

Opis przygotowania

Ziemniaki ugotować i rozdrobnić na jednolitą masę. Cebulę z pieczarkami pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni skropionej olejem, aż się zeszkli. Do masy ziemniaczanej dodać podsmażone warzywa wraz z jajkiem i według uznania: papryką, solą, pieprzem. Całość podsypywać mąką, aż do uzyskania masy, z której będzie dało się formować kotlety. Uformowane kotlety obtaczać w bułce tartej i smażyć na patelni z obu stron na złoty kolor.
Kotlety można podawać polane sosem pieczarkowym i z surówką.

1 komentarz

odpowiedz

Takie kotlety pamiętam z dziecięcych lat, Są pyszne. Właśnie je robiłam w zeszłym miesiącu z sosem pieczarkowym.

Podobne przepisy