Kapusta z jabłkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1327
Kapusta z jabłkami
fot. Janet Hudson / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 6 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 jabłka Jonagored
  • 2 goździki
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki zimnej wody do rozmieszania mąki
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 średnia główka czerwonej kapusty
  • 1 liść laurowy
  • 1 cebula
  • 0,5 szklanki cukru

Opis przygotowania:

Jabłka oraz kapustę umyć i osączyć z wody. Kapustę przekroić na połówki, pozbawić głąba, a resztę pokroić w cienkie plastry. Jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać ze skóry i również pokroić w drobną kostkę. Następnie pokrojone składniki przełożyć razem do jednego rondla. Zalać je wodą, octem, zasypać cukrem, dodać ziarna czarnego pieprzu, ziela angielskiego, liść laurowy, goździki i całość gotować pod przykryciem do miękkości składników na średnim ogniu. Wtedy mąkę kukurydzianą rozmieszać z zimną wodą w kubku i przelać do gotowanych składników w rondlu. Wszystko ponownie wymieszać i gotować jeszcze przez 2 minuty, po czym odcedzić z nadmiaru gotowanego płynu i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów