Carapulcra

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1475
Carapulcra
fot. Manuel González Olaechea (Wikimedia Commons) / CC-BY 3.0

Składniki:

  • 300 g łopatki wieprzowej bez kości
  • 60 ml octu winnego z czerwonego wina
  • 40 g krakersów solonych
  • 40 ml oleju
  • 4 duże ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 szklanka mielonych orzeszków ziemnych
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 1 szklanka ryżu
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Mięso umyć, osączyć z wody i pokroić na małe kawałki do miski. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do pokrojonego mięsa. Następnie składniki w misce zalać octem winnym, wsypać do tego mielony kminek, szczyptę soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i marynować przez 30 minut. Następnie ziemniaki umyć, obrać ze skóry, pokroić w kostkę i lekko zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu na średnim ogniu. Do zrumienionych ziemniaków wlać olej, dodać pokruszone drobno krakersy, mielone orzeszki ziemne i osączoną z marynaty wieprzowinę. Całość zalać winem wytrawnym, doprawić do smaku przyprawami, mieloną papryką chili i dusić pod przykryciem do miękkości składników. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko odparować i dodać do składników na talerzu.

Komentarze (0)