Carapulcra

wd2005

Autor:

Przepisów: 3548

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 300 g łopatki wieprzowej bez kości
  • 60 ml octu winnego z czerwonego wina
  • 40 g krakersów solonych
  • 40 ml oleju
  • 4 duże ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 szklanka mielonych orzeszków ziemnych
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 1 szklanka ryżu
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Mięso umyć, osączyć z wody i pokroić na małe kawałki do miski. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do pokrojonego mięsa. Następnie składniki w misce zalać octem winnym, wsypać do tego mielony kminek, szczyptę soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i marynować przez 30 minut. Następnie ziemniaki umyć, obrać ze skóry, pokroić w kostkę i lekko zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu na średnim ogniu. Do zrumienionych ziemniaków wlać olej, dodać pokruszone drobno krakersy, mielone orzeszki ziemne i osączoną z marynaty wieprzowinę. Całość zalać winem wytrawnym, doprawić do smaku przyprawami, mieloną papryką chili i dusić pod przykryciem do miękkości składników. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko odparować i dodać do składników na talerzu.

0 komentarzy