Ziemniaki pieczone z warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1414
Ziemniaki pieczone z warzywami
fot. boo lee / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 20 g zielonej fasolki szparagowej
  • 4 ziemniaki do gotowania
  • 2 ziemniaki duże do pieczenia
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki (korzeń)
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 łyżeczki suszonego majeranku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki do gotowania obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, dodać do nich masło i razem utłuc tłuczkiem na jednolitą masę. Fasolkę szparagową, marchew oraz korzeń pietruszki przełożyć razem do jednego rondla, zalać 1,5 l wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Marchew z pietruszką obrać ze skóry, a fasolkę pozbawić końcówek, po czym razem przełożyć na talerz. Ziemniaki do pieczenia dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Na osuszone ziemniaki nałożyć utłuczone wcześniej ziemniaki z masłem i posypać je suszonym majerankiem. Całość przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 220°C i piec do miękkości ziemniaków. Wtedy wyciągnąć wszystko z piekarnika i dodać do warzyw na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów