Gofry z lodami, czekoladą, orzechami i M&M's

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1450

Składniki:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 30 g cukierków M&M's
  • 30 g łuskanych orzechów nerkowca
  • 4 gałki lodów śmietankowych
  • 2 łyżki oleju
  • Ciasto:
  • 2 jajka
  • 2 łyżki rozpuszczonej margaryny Kasia
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: białka oddzielić od żółtek. Z białek oraz szczypty soli ubić mikserem sztywną pianę. Natomiast żółtka utrzeć z cukrem do białości. Do utartych żółtek dodać roztopioną margarynę, wsypać mąkę, proszek do pieczenia i wlać jogurt. Całość zmiksować mikserem, po czym dodać do tego ubitą wcześniej pianę z białek i ponownie zmiksować. Następnie rozgrzać gofrownicę, wysmarować ją olejem i chochelką przelać do niej zmiksowane wcześniej składniki. Gofry piec na złoty kolor, po czym przełożyć je na talerz, przestudzić, nałożyć na nie po 2 gałki lodów śmietankowych, posypać orzechami nerkowca i cukierkami M&M's. Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć je do rondla, rozpuścić na płynna masę na małym ogniu i polać nią całość.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów