Pomidorówka z rzepą i smażoną wołowiną

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 300 g karkówki wołowej bez kości
  • 4 łyżki oleju
  • 2 marchewki
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2 ziarna czarnego pieprzu
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 mały seler
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 biała rzepa
  • 0,5 łyżeczki czerwonej mielonej papryki chili
  • sól
  • pieprz
  • natka selera

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i wyłożyć do miski. Marchew, seler oraz korzeń pietruszki obrać ze skóry, pokroić na małe kawałki i przełożyć do kolejnego rondla. Następnie do pokrojonych warzyw dodać ziele angielskie, ziarna pieprzu, liście laurowe i całość zalać bulionem warzywnym. Gotować do miękkości warzyw. Wtedy dodać do tego koncentrat pomidorowy, mieloną, czerwoną paprykę, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i zagotować na dużym ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i dodać do ryżu w misce. Mięso pokroić na małe kawałki, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i przyrumienić na rozgrzanym oleju na patelni. Zrumienione ściągnąć z ognia i dodać do potrawy. Rzepę obrać ze skóry, zetrzeć na tarce jarzynowej o średnich oczkach i dodać do całości. Wszystko posypać natką selera.

0 komentarzy

Podobne przepisy