Żabnica w curry z ryżem i szpinakiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2058
Żabnica w curry z ryżem i szpinakiem
fot. fugzu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g filetów z żabnicy
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka ryżu Basmati
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 pęczek świeżego szpinaku
  • 1 cebula
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa, ryż oraz filety z żabnicy dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i osaczyć z jej nadmiaru. Ryż przesypać do rondla, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Cebule obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać szpinak oraz pokrojoną na kawałki natkę zielonej pietruszki, oprószyć szczyptą soli, pieprzu i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Potem do smażonych składników dodać ugotowany wcześniej ryż, wymieszać i smażyć razem jeszcze przez 1,5 minuty. Po tym czasie całość ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Filety z żabnicy oprószyć szczyptą soli, pieprzu, curry i smażyć na rozgrzanym oleju do miękkości ryby. Usmażoną rybę ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów