Klopsiki w sosie cytrynowym

wd2005

Autor:

Przepisów: 3548

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 0,5 kg mielonego mięsa
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka bułki tartej
  • sok z jednej cytryny
  • sól
  • pieprz
  • Na sos:
  • 3 szklanki rosołu z kostki
  • 1 duża łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka otartej i sparzonej skórki z cytryny
  • sok z jednej cytryny
  • szczypta cukru
  • sól
  • 1 żółtko

Opis przygotowania

Mięso przyrządzić jak na kotlety mielone i uformować z niego małe klopsiki. Klopsiki włożyć do rosołu i ugotować na miękko na małym ogniu. Po ugotowaniu wyciągnąć i przełożyć do drugiego naczynia. Do rosołu wsypać mąkę z roztartym masłem i gotować przez kilka minut, aż powstanie gęsty sos. Do sosu dodać skórkę z cytryny i sok, wlać roztrzepane widelcem żółtko, doprawić do smaku cukrem, solą, a następnie włożyć do sosu klopsiki. Całość gotować do pięciu minut. Gotowe klopsiki podawać na gorąco.

0 komentarzy

Podobne przepisy