Ostrygi w sosie ponzu

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2408
Ostrygi w sosie ponzu
fot. ayustety / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 6 ostryg mrożonych
  • 2 marchewki
  • pęczek zielonego szczypiorku
  • Sos ponzu:
  • 100 ml ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 łyżeczka przyprawy mirin
  • 1 łyżka sake
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z żółtego grejpfruta

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ostrygi rozmrozić, odciąć od muszli, oczyścić z części niejadalnych, po czym dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i przełożyć do miseczki.

Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry i przepuścić przez praskę do kolejnej miseczki. Do przepuszczonego czosnku wlać sos sojowy, sok cytrynowy, mirin, sok z grejpfruta, sake, wszystko razem dokładnie wymieszać i zalać tym ostrygi w misce.

Marchew obrać ze skóry, zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej i dodać do całości. Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem i wstawić na 30 minut do lodówki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów