Capuns

wd2005

Autor:

Przepisów: 3637

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Capuns

    Dodane przez: wd2005

    balise42 / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 3 łyżki oleju
  • pieprz
  • sól
  • Capuns:
  • 200 g białego sera twarogowego
  • 200 g maki pszennej
  • 100 g kiełbasy żywieckiej
  • 6 liści buraka szpinakowego
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • Sos:
  • 200 ml mleka 2%
  • 50 ml bulionu warzywnego
  • 50 ml wody przegotowanej

Opis przygotowania

Liście buraka szpinakowego umyć i osączyć z wody.

Przygotować campus: kiełbasę żywiecką pokroić w drobna kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 1 łyżce rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną wcześniej kiełbasę i lekko ją zrumienić na średnim ogniu. Następnie mąkę przesypać na stolnicę, dodać do niej ser twarogowy, wbić jajko, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i zagnieść ciasto. Do zagniecionego ciasta dodać zrumieniona kiełbasę wraz z cebulą, wszystko dokładnie wymieszać, nałożyć na liście buraka szpinakowego i całość dokładnie zawinąć ręcznie. Pozostałe składniki campusu przełożyć na 2 łyżki rozgrzanego oleju na patelni, zrumienić je z obu stron na średnim ogniu i wyłożyć na talerz. Natomiast zawinięte w liście składniki przełożyć do rondla.

Przygotować sos: mleko wymieszać z bulionem warzywnym, przegotowaną wodą i zalać tym składniki w rondlu. Całość zagotować na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia i dodać do usmażonych już składników na talerzu.

0 komentarzy