Cheeseburger z dynią i słonecznikiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1197
Cheeseburger z dynią i słonecznikiem
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • 4 plastry sera Gouda
  • 3 łyżki oleju
  • 2 bułki do hamburgerów
  • 2 liście sałaty
  • 1 pomidor
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżka łuskanego słonecznika
  • 1 łyżka obranych nasion z dyni
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Bułki przekroić na połówki. Pomidora pokroić w cienkie plastry. Mięso mielone przełożyć do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 1 łyżce rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli wsypać mieloną kolendrę i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Po tym czasie smażone składniki ściągnąć z ognia i dodać do mięsa mielonego w misce. Wsypać do tego mieloną paprykę chili, suszony tymianek, dodać musztardę Dijon i wbić jajko. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dokładnie wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować małe kotlety i przełożyć je na 1 łyżkę rozgrzanego oleju na patelni. Smażyć z obu stron na średnim ogniu do chwili, aż się przyrumienią. Wówczas nałożyć na nie plastry sera żółtego i wszystko smażyć pod przykryciem, do chwili, aż ser się roztopi. Wtedy smażone składniki ściągnąć z ognia i przełożyć do przekrojonych wcześniej bułek. Dodać do tego sałatę, pokrojonego pomidora i nakryć przekrojoną bułką. Rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni i smażyć na niej nasiona łuskanego słonecznika oraz dyni przez 1 minutę na średnim ogniu, po czym ściągnąć je z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów