Kurczak z pieczarkami, warzywami i szynką

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 20 g małych pieczarek
  • 20 g szynki wędzonej w plastrach
  • 4 piersi z kurczaka
  • 4 skrzydełka z kurczaka
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki ryżowej
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 brokuł chiński
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania

Warzywa, mięso oraz pieczarki umyć i osączyć z wody. Następnie piersi z kurczaka pokroić na kawałki, przełożyć razem ze skrzydełkami do jednego rondla, dodać do nich brokuł chiński i obraną ze skóry całą cebulę. Składniki w rondlu zalać bulionem warzywnym, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu białego i gotować na średnim ogniu do miękkości składników. Kiedy zmiękną, ściągnąć je z ognia i odcedzić. Pieczarki pozbawić błony oraz trzonków, przełożyć na 2 łyżki rozgrzanego masła na patelni i smażyć przez 2 minuty. Po usmażeniu ściągnąć z ognia. Ugotowane wcześniej mięso, smażone pieczarki oraz plastry szynki wędzonej nabić razem na patyczki szaszłykowe i przełożyć na talerz. Na to nałożyć ugotowany brokuł chiński. Następnie stopić 2 łyżki masła na rozgrzanej patelni, wsypać do niego mąkę ryżową, rozmieszać i polać tym całość.

0 komentarzy

Podobne przepisy