Naan z mozzarellą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2259
Naan z mozzarellą
fot. fugzu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • olej do głębokiego smażenia
  • Ciasto:
  • 220 g mąki razowej
  • 100 g mąki pszennej
  • 15 g drożdży
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • Nadzienie:
  • 300 g mozzarelli w zalewie
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z letnią wodą oraz cukrem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę pszenną przesypać do miski i wymieszać z mąką razową oraz szczyptą soli. Do wymieszanych składników wlać roztarte drożdże, jogurt naturalny i wyrobić ciasto. Podzielić je na równe kawałki i rozgnieść je na grubość 5 mm ręcznie.

Przygotować nadzienie: mozzarellę osączyć z zalewy i przełożyć do miski. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do sera w misce. Wsypać do tego mieloną kolendrę, kminek, całość rozgnieść widelcem, nałożyć łyżeczką na ciasto, po czym wszystko dokładnie skleić ręcznie i uformować z tego placki.

Całość wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć z obu stron na na średnim ogniu rumiany kolor. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów