Gryka ze śmietaną i łososiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1542
Gryka ze śmietaną i łososiem
fot. fugzu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g wędzonego łososia w plastrach
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • pęczek zielonego koperku
  • sól

Opis przygotowania:

Koperek zielony opłukać pod bieżącą wodą, osaczyć z jej nadmiaru i pokroić drobno. Kaszę gryczaną dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć ją do rondla, zalać dwoma szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Następnie do odparowanej kaszy dodać masło i ubić oba składniki tłuczkiem. Po ubiciu przełożyć je na talerz i nałożyć śmietaną oraz plastry wędzonego łososia i posypać pokrojonym zielonym koperkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów