Biszkopt z marmoladą, żelkami i lodem

(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 816
Biszkopt z marmoladą, żelkami i lodem
fugzu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g lodów śmietankowych
  • 300 g marmolady owocowej
  • 200 g żelek
  • 2 łyżki masła do wysmarowania blachy do pieczenia
  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić mikserem sztywną piane. Natomiast żółtka utrzeć z cukrem do białości. Do ubitej piany dodać utarte żółtka, wsypać stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia i wlać ekstrakt waniliowy. Całość zmiksować na jednolita masę, po czym przełożyć ja na wysmarowaną masłem blachę do pieczenia. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C stopni i piec na złoty kolor. Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika oraz formy i przestudzić. Następnie ostrym nożem przekroić je na połówki, wysmarować marmoladą i nałożyć jedną na drugą. Całość docisnąć ręcznie, po czym kubkiem wyciąć krążki i przełożyć je do miski. Dodać do tego lody śmietankowe i wszystko posypać żelkami.

0 komenatrzy

Podobne przepisy