Dymki w miodzie z ziemniakami i jogurtem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1386
Dymki w miodzie z ziemniakami i jogurtem
fot. cchen / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 200 ml miodu pitnego trójniak
  • 200 ml jogurtu greckiego
  • 10 dymek
  • 4 ziemniaki
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 plastry cytryny
  • pęczek szczypiorku
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Ziemniaki oraz szczypiorek umyć i osączyć z wody. Szczypiorek drobno posiekać. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu obrać je ze skóry, przełożyć do miski, posypać pokrojonym szczypiorkiem i oprószyć szczyptą soli. Następnie zalać je jogurtem greckim i skropić oliwą z oliwek. Dymki obrać ze skóry i razem z plastrami cytryny zrumienić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zrumienionych składników wlać miód pitny, wymieszać i dusić pod przykryciem przez 3 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie duszone składniki ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru płynu z duszenia, przełożyć na talerz i podawać razem z ziemniakami w jogurcie.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów