Tofu smażone z fasolką, papryką i trawą cytrynową

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 40 g tofu
  • 25 g zielonej fasolki szparagowej
  • 3 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 suszone trawy cytrynowej
  • 1 czerwona papryka chili
  • 0,5 szklanki wrzącej wody
  • sól

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Tofu pokroić na kawałki. Trawę cytrynową sparzyć wrzącą wodą i osaczyć z jej nadmiaru. Papryczkę chili pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Fasolkę szparagową pozbawić końcówek, przełożyć ją do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojoną papryczkę oraz ugotowaną fasolkę. Składniki doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Potem dodać do tego pokrojone wcześniej tofu oraz posiekaną drobno trawę cytrynową. Całość smażyć do chwili, aż składniki zaczną się rumienić. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.

0 komentarzy

Podobne przepisy