Zupa grochowa

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 4 suszone pomidory
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 szklanki wody
  • 2 suszone liście curry
  • 1 szklanka łuskanego grochu żółtego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka oleju
  • 1 zielona papryczka chili
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
  • sól
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Papryczkę chili pozbawić nasion i pokroić drobno. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Groch łuskany przesypać do rondla, zalać go trzema szklankami lekko osolonej wody i moczyć przez 30 minut. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której był moczony. W czasie gotowania grochu rozgrzać olej z masłem na patelni i dodać do tego pokrojony czosnek z cebulą. Składniki zeszklić na średnim ogniu, po czym wsypać do tego mielony kminek, kolendrę, kurkumę i smażyć przez 1 minutę. Po tym, czasie do smażonych składników dodać pokrojoną papryczkę chili i pokrojone drobno suszone pomidory. Smażone składniki wymieszać, smażyć jeszcze przez 30 sekund i dodać do gotowanego grochu w rondlu. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzem cayenne, dokładnie wymieszać, dodać do tego liście curry i dogotować do miękkości. Po ugotowaniu wszystko ściągnąć z ognia, przelać do miski i posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki.

0 komentarzy

Podobne przepisy