Zupa grochowa

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2104
Zupa grochowa
fot. Andrea_Nguyen / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 suszone pomidory
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 szklanki wody
  • 2 suszone liście curry
  • 1 szklanka łuskanego grochu żółtego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka oleju
  • 1 zielona papryczka chili
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
  • sól
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Papryczkę chili pozbawić nasion i pokroić drobno. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Groch łuskany przesypać do rondla, zalać go trzema szklankami lekko osolonej wody i moczyć przez 30 minut. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której był moczony. W czasie gotowania grochu rozgrzać olej z masłem na patelni i dodać do tego pokrojony czosnek z cebulą. Składniki zeszklić na średnim ogniu, po czym wsypać do tego mielony kminek, kolendrę, kurkumę i smażyć przez 1 minutę. Po tym, czasie do smażonych składników dodać pokrojoną papryczkę chili i pokrojone drobno suszone pomidory. Smażone składniki wymieszać, smażyć jeszcze przez 30 sekund i dodać do gotowanego grochu w rondlu. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzem cayenne, dokładnie wymieszać, dodać do tego liście curry i dogotować do miękkości. Po ugotowaniu wszystko ściągnąć z ognia, przelać do miski i posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów