Sałatka fasolowa z gorczycą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1791
Sałatka fasolowa z gorczycą
fot. Andrea_Nguyen / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g białej fasoli
  • 2 pomidory
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • 0,5 łyżeczki mielonej gorczycy
  • 0,5 łyżeczki pieprzy cayenne
  • natka zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Fasolę białą zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć ją przez 40 minut. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła, odcedzić i przesypać do miski. Cebulę obrać ze skory, pokroić w drobną kostkę i dodać do fasoli w misce. Papryczkę czerwoną pozbawić nasion, pokroić drobno i dodać do składników w misce. Imbir obrać ze skóry i zetrzeć na drobnej tarce do składników. Pomidory pokroić w drobna kostkę i dodać do całości. Dodać do tego również posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki. Wszystko oprószyć mielonym kminkiem, pieprzem cayenne, gorczycą, skropić olejem sezamowym i dokładnie wymieszać, po czym pozostawić przez 30 minut, a następnie podawać do spożycia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów