Serniczki ze śmietaną, owocami i migdałami

wd2005

Autor:

Przepisów: 3582

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 250 g śmietany kremówki
  • 1 szklanka jagód
  • 1 szklanka płatków migdałowych
  • 1 łyżka masła do wysmarowania foremek do pieczenia
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • Masa serowa:
  • 450 g twarogu sernikowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Opis przygotowania

Jagody umyć i osączyć z wody. Płatki migdałowe przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć je przez 30 sekund, po czym ściągnąć je z ognia.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem i szczyptą soli. Do wymieszanych składników dodać masło, wbić jajko i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 5 mm i wyciąć w nim krążki odpowiadające foremkom do pieczenia. Wycięte krążki przełożyć do wysmarowanych masłem foremek do ciasta.

Przygotować masę serową: twaróg sernikowy przełożyć do miski, wbić do niego jajka, wsypać cukier, wlać ekstrakt waniliowy i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Nałożyć ją na krążki w foremkach do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C. Piec na rumiany kolor.

Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i foremek, wyłożyć na talerz i przestudzić. Następnie śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę i nałożyć ją na upieczone wcześniej ciasto. Wszystko posypać prażonymi płatkami migdałowymi i jagodami.

0 komentarzy

Podobne przepisy