Jarskie kotlety

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3290
Jarskie kotlety
fot. moria / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 włoska kapusta
  • 2 ziemniaki
  • 1 mały seler
  • 1 marchew
  • 1 por
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki płatków owsianych
  • 5 średnich pieczarek
  • 3 łyżki bułki tartej
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • kurkuma
  • oregano

Opis przygotowania:

Kapustę oczyścić i poszatkować. Marchew, ziemniaki i seler obrać, pokroić w kostkę i ugotować na półmiękko. Po ugotowaniu odcedzić i zostawić 0,5 szklanki wywaru. W tym wywarze ugotować 2 łyżki płatków owsianych, pozostałe pozostawić do obtaczania kotletów. Jajko ugotować na twardo i obrać ze skorupki. Na patelni rozgrzać olej, pokroić por, pieczarki w cienkie plastry i lekko podsmażyć. Podsmażone wymieszać z ugotowanymi warzywami, z jajkiem, płatkami owsianymi i przepuścić przez maszynkę do mięsa. Otrzymaną masę wymieszać, dodać do niej kurkumę, oregano sól i pieprz. Formować z niej kotlety, obtoczyć w bułce tartej wymieszanej z niegotowanymi płatkami owsianymi i smażyć z obu stron na złoty kolor. Gotowe kotlety podajemy z sosem beszamelowym lub ketchupem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów