Poori Aloo

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1757
Poori Aloo
fot. Ankur's / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 ziemniaki
  • 3 łyżki oleju
  • 3 szklanki wody
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 1 cm świeżego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki chili
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 0,5 łyżeczki przyprawy garam masala
  • sól
  • pieprz
  • Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki wody przegotowanej przestudzonej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Pomidory pokroić w drobną kostkę. Imbir obrać ze skóry i pokroić drobno. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry i również pokroić drobno. Rozgrzać 3 łyżki oleju w rondlu i smażyć na nim kmin rzymski przez 30 sekund na średnim ogniu. Potem dodać do tego pokrojoną cebulę z czosnkiem i smażyć do chwili, aż oba składniki się zeszklą. Wtedy dodać do tego pokrojony imbir, pokrojone pomidory i kurkumę oraz garam masala. Całość wymieszać i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Następnie dodać do tego pokrojone wcześniej ziemniaki, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mieloną papryka chili i wszystko zalać 3 szklankami wody. Gotować do miękkości ziemniaków. Po ugotowaniu ściągnąć z ognia i przelać do miski.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać z solą, wlać do tego przegotowaną, przestudzoną wodę i zagnieść gładkie ciasto. Z zagniecionego ciasta urwać małe kawałki i uformować z nich placki ręcznie. Placki wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć je z obu stron na rumiany kolor. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do potrawy na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów