Ryż z fasolą, jajkiem i warzywami

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 400 g fasoli Adzuki w zalewie
  • 2 czerwone buraczki
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 0,5 łyżeczki curry
  • 0,5 łyżeczki czerwonej papryki chili
  • pęczek rukoli
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Rukolę położyć na talerz. Buraczki czerwone przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować ze skórą do miękkości. Ugotowane odcedzić, obrać ze skóry, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach i dodać do rukoli na talerzu. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać dwoma szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i dodać do składników na talerzu. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać fasolę Adzuki, doprawić do smaku szczypta soli, pieprzu oraz mieloną papryką chili, po czym wymieszać i zagotować na dużym ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i dodać do całości na talerzu. Jajka wbić na 1 l gotującej się wody w rondlu i gotować je do chwili, aż same białka się zetną. Wtedy ściągnąć je z ognia, odcedzić łyżką cedzakową i dodać do potrawy. Wszystko posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki i polać jogurtem naturalnym.

0 komentarzy

Podobne przepisy