Zawijana cukinia

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2849
Zawijana cukinia
fot. Foodista (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 młode cukinie (bez nasion)
  • 15 dag sera feta
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula dymka ze szczypiorkiem
  • 1 natka pietruszki
  • liście bazylii
  • sok z 1 cytryny
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Cukinie umyć, pokroić w poprzeczne plastry (najlepiej nożem do obierania jarzyn), ułożyć na sitku i sparzyć wrzątkiem. Po sparzeniu posolić, oprószyć pieprzem i zawinąć w rulony. Rulony pospinać patyczkami. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, razem z cebulą pokroić na drobno i lekko przypiec na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Do pomidorów dodać ser, oliwę, natkę zielonej pietruszki, szczypiorek, doprawić solą i pieprzem. Całość wymieszać. Rulony napełnić mieszaniną, skropić sokiem z cytryny i ułożyć na talerzu. Przed podaniem udekorować listkami bazylii.

0 komenatrzy

Podobne przepisy