Zapiekanka serowo-warzywna z buraczkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1315
Zapiekanka serowo-warzywna z buraczkami
fot. Mr Michael Phams / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 25 g tartego sera Gouda
  • 2 bagietki
  • 2 czerwone buraczki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 pomidory
  • 1 młoda, zielona cukinia
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osaczyć z wody. Cukinię pokroić w cienkie, podłużne plastry. Pomidory pokroić w plastry. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Buraczki czerwone przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować ze skórą do miękkości i odcedzić. Następnie obrać je ze skóry i zetrzeć do miski na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Bagietki przekroić na połówki, skropić oliwą z oliwek, nałożyć na nie plastry pokrojonej cukinii, pomidora oraz starte buraczki czerwone. Całość oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, posypać natką zielonej pietruszki i startym serem Gouda. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C stopni i piec do chwili, aż ser całkowicie się roztopi. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów