Pizza z klopsami sojowymi

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1754
Pizza z klopsami sojowymi
fot. jeffgunn / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g klopsów sojowych
  • 25 g tartego sera cheddar
  • 25 g tartego sera mozzarella
  • 2 papryki zielone chili
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 15 g drożdży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki pasty pomidorowej
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru

Opis przygotowania:

Paprykę umyć, osączyć z wody, pozbawić nasion i pokroić na małe kawałki.

Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z letnią wodą oraz cukrem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników dodać roztarte drożdże i zagnieść gładkie ciasto. Odstawić je na 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrośnięte ciasto skropić oliwą z oliwek, ponownie wyrobić ręcznie, rozgnieść na grubość 1 cm i przełożyć do blachy do pieczenia.

Następnie ciasto wysmarować pastą pomidorową i posypać suszonym oregano. Klopsy sojowe sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i nałożyć na wysmarowane ciasto. Całość posypać pokrojoną papryką zieloną, tartym serem mozzarella oraz cheddar. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na rumiany kolor.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów