Schabowe ze smietaną i szpinakiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 550
Schabowe ze smietaną i szpinakiem
fot. boo_licious / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 4 wieprzowe kotlety schabowe z kością
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • pęczek świeżego szpinaku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Mięso oraz szpinak umyć i osączyć z wody. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać świeże gałązki rozmarynu i położyć na nie kotlety schabowe. Mięso oprószyć szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem i smażyć z obu stron do miękkości na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Masło stopić na rozgrzanej patelni, dodać do niego szpinak, oprószyć go szczyptą soli, pieprzu, tartą gałką muszkatołową i smażyć przez 1,5 minuty. Następnie wlać do tego śmietanę, dokładnie wymieszać, a następnie ściągnąć z ognia i dodać do mięsa na talerzu.

0 komenatrzy

Podobne przepisy