Rolki mięsne na parze z sosem krabowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1720
Rolki mięsne na parze z sosem krabowym
fot. boo_licious / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 łyżka sezamu
  • Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 5 dag drożdży
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • sól
  • pieprz
  • Nadzienie:
  • 2 piersi z kaczki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • 0,5 łyżeczki suszonego majeranku
  • Sos:
  • 100 ml białego wina wytrawnego
  • 100 bulionu warzywnego
  • 4 paluszki krabowe
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pomidor
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 0,5 łyżeczki suszonej kolendry

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z trzema łyżkami letniego mleka i cukrem, po czym odstawić na 5 minut. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać do niej rozczyn drożdżowy oraz sól, wbić jajka, wlać pozostałe mleko i wyrobić ciasto. Przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrośnięte ciasto podzielić na równe kawałki i rozwałkować je na grubość 7 mm.

Przygotować nadzienie: piersi z kaczki pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone mięso, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem, majerankiem, wymieszać i zrumienić na średnim ogniu. Zrumienione ściągnąć z ognia i nałożyć na rozwałkowane ciasto. Całość zawinąć w rulony i przełożyć na sito naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy wodą. Składniki na sicie od chwili zagotowania wody gotować pod przykryciem przez 10 minut, po czym ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz.

Przygotować sos: szalotkę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonych składników dodać obrane ze skóry i pokrojone w cienkie paski paluszki krabowe oraz umytego, osączonego z wody i pokrojonego w drobną kostkę pomidora. Składniki smażyć przez minutę, po czym zalać je winem wytrawnym, dodać do tego suszoną kolendrę, wymieszać i dusić pod przykryciem przez minutę. Następnie mąkę kukurydzianą rozmieszać z bulionem warzywnym, przelać do duszonych składników i wszystko zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu doprawić do smaku przyprawami oraz sokiem cytrynowym, ponownie wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i przelać do składników na talerzu.

Gotową potrawę posypać sezamem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów