Tort słonecznikowy z dżemem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2401
Tort słonecznikowy z dżemem
fot. easycooking / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 łyżki masła do wysmarowania tortownicy
  • 1 łyżka bułki tartej
  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • Nadzienie:
  • 150 g dżemu wiśniowego
  • Masa zielona:
  • 250 g śmietany kremówki
  • 2 krople barwnika spożywczego (zieleń pistacjowa)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Masa żółta:
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Masa czekoladowa:
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 1,5 łyżeczki czekolady w proszku
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: białka oddzielić od żółtek. Z białek i cukru ubić mikserem sztywną pianę. Do ubitej piany dodawać stopniowo po jednym żółtku, cały czas miksując. Następnie wsypać do tego mąkę oraz proszek do pieczenia i wlać ekstrakt waniliowy. Całość zmiksować na jednolitą masę i przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na rumiany kolor. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika oraz tortownicy, przestudzić, przekroić je na połówki i wysmarować je dżemem wiśniowym. Następnie połówki ciasta nałożyć na siebie i dobrze docisnąć ręcznie.

Przygotować masę zieloną: śmietanę kremówkę przełożyć do miski, wsypać do niej cukier puder, wlać do tego barwnik spożywczy i całość zmiksować mikserem na sztywną piane. Po zmiksowaniu przełożyć do szprycy i wycisnąć na boczną warstwę ciasta.

Przygotować masę żółtą: śmietanę kremówkę przełożyć do kolejnej miski, wsypać do niej kurkumę, cukier puder i razem zmiksować mikserem na sztywną pianę. Po zmiksowaniu przełożyć do następnej szprycy i wycisnąć je na górną warstwę ciasta, zostawiając jedynie miejsce na warstwę czekoladową.

Przygotować masę czekoladową: śmietanę kremówkę przełożyć do kolejnej miski, wsypać do niej czekoladę w proszku, cukier puder i całość zmiksować mikserem na jednolita masę. Po zmiksowaniu przełożyć do ostatniej szprycy i wycisnąć na wolne miejsce na górze ciasta.

Tort wstawić na 30 minut do lodówki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów