Fasola w paście z baklażana i curry

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1050

Składniki:

  • 20 g sera feta
  • 2 zielone papryczki chili
  • 1 szklanka białej fasoli
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • Pasta:
  • 1 bakłażan
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 ząbek czosnku

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Fasolę zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i moczyć przez 1 godzinę. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić.

Przygotować pastę: bakłażana przekroić na połówki, wstawić go do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec do miękkości. Kiedy zmięknie, wyciągnąć go z piekarnika i łyżeczką wydrążyć miąższ. Następnie czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać wydrążony miąższ z bakłażana, wsypać kurkumę oraz curry. doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć przez 1,5 minutę na średnim ogniu. Następnie do smażonych składników dodać ugotowaną wcześniej fasolę, całość wymieszać, ściągnąć z ognia i przełożyć do miski.

Wszystko posypać pokruszonym na drobne kawałki serem feta, pokrojoną natką zielonej pietruszki i udekorować zielona papryka chili.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów