Tofu karmelizowane z fasolką i orzechami

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 250 g tofu
  • 30 g zielonej fasolki szparagowej
  • 30 g orzeszków ziemnych
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 ząbek czosnku
  • natka zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Fasolkę szparagową pozbawić końcówek, pokroić ją na kawałki, przełożyć do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku wsypać brązowy cukier i rozpuścić go. Następnie dodać pokrojone w cienkie plastry tofu i smażyć je do chwili, aż się przyrumieni. Wówczas do smażonych składników dodać ugotowaną wcześniej fasolkę szparagową i orzeszki ziemne. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, posypać posiekaną natką zielonej pietruszki, wymieszać i smażyć jeszcze przez 1 minutę na średnim ogniu. Po tym czasie smażone składniki ściągnąć z ognia i przełożyć do miski.

0 komentarzy

Podobne przepisy