Tofu karmelizowane z fasolką i orzechami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1514

Składniki:

  • 250 g tofu
  • 30 g zielonej fasolki szparagowej
  • 30 g orzeszków ziemnych
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 ząbek czosnku
  • natka zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Fasolkę szparagową pozbawić końcówek, pokroić ją na kawałki, przełożyć do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku wsypać brązowy cukier i rozpuścić go. Następnie dodać pokrojone w cienkie plastry tofu i smażyć je do chwili, aż się przyrumieni. Wówczas do smażonych składników dodać ugotowaną wcześniej fasolkę szparagową i orzeszki ziemne. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, posypać posiekaną natką zielonej pietruszki, wymieszać i smażyć jeszcze przez 1 minutę na średnim ogniu. Po tym czasie smażone składniki ściągnąć z ognia i przełożyć do miski.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów