Pszenica z cukinią i mozzarellą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1229
Pszenica z cukinią i mozzarellą
fot. Rooey202 / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 25 g sera mozzarella
  • 2 szklanki pszenicy
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 krople ciemnego sosu sojowego
  • 1 zielona, młoda cukinia
  • pęczek zielonego koperku
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Pszenicę opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć ją do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i moczyć przez 1,5 godziny. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Cukinię oraz zielony koperek umyć i osączyć z wody. Cukinie pokroić w dużą kostkę, natomiast koperek posiekać drobno. Ser mozzarella pokroić w kostkę. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku wsypać ugotowaną wcześniej pszenicę, skropić ją sosem sojowym, oprószyć szczyptą białego pieprzu, posypać posiekanym koperkiem, po czym dokładnie wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Do smażonych składników dodać pokrojoną cukinię, oprószyć ją szczyptą soli i smażyć jeszcze przez 1 minute pod przykryciem. Następnie wszystko ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i posypać pokrojoną mozzarellą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów