Brzoskwinka

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 5-6 os.
  • Odsłony: 1918
Brzoskwinka
fot.

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 3 jaja
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek oleju
  • 6 łyżek mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa brzoskwiniowa:
  • puszka brzoskwiń
  • 1/2 l śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • Inne:
  • delicje brzoskwiniowe (ok.13-15 sztuk)
  • polewa czekoladowa lub galaretka brzoskwiniowa

Opis przygotowania:

Biszkopt: białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier. Nadal ubijając dodawać po 1 żółtku.
Do ubitych jajek dodać olej oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Piec w 170 stopniach przez ok. 30 minut. Po upieczeniu biszkopt ostudzić i zdjąć skórkę, wyrównać.
Masa brzoskwiniowa: połowę brzoskwiń i 3/4 szklanki soku zmiksować.
Śmietanę ubić z cukrem.
Do ubitej śmietany dodać po łyżce zmiksowane brzoskwinie.
Galaretki rozpuścić w 300 ml wody.
Tężejące wlać do masy.
Kolejność: na biszkopt wlać połowę masy. Wstawić do lodówki. Gdy stężeje ułożyć delicje i zalać resztą masy.
Całość znów wstawić do lodówki.
Wierzch: udekorować wg. uznania polewą czekoladową lub galaretką
Resztę brzoskwiń można wykorzystać:
1. pokroić w drobną kostkę i dodać do masy
2. ułożyć na wierzchu pod galaretkę.

Autor: weronika59

0 komenatrzy