Kapusta pekińska z pieczarkami

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Kapusta pekińska z pieczarkami

    Dodane przez: iwona

    roolrool / CC-BY 2.0

Składniki

  • 30 g małych pieczarek
  • 6 łyżek oleju
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1 kapusta pekińska
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 0,5 szklanki mleka 2%
  • natka kolendry
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Warzywa oraz pieczarki umyć i osączyć z wody. Pieczarki obrać z błony i 4 z nich pokroić w drobną kostkę, a resztę pokroić w cienkie plastry. Kapustę pekińską przekroić na połówki. Jedna z nich posiekać drobno i wymieszać i pokrojonymi w kostkę pieczarkami. Natomiast drugą połówkę kapusty pekińskiej pokroić na kawałki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na 2 rozgrzanych łyżkach oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone w plastry pieczarki, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem, dokładnie wymieszać i smażyć przez 2,5 minuty na średnim ogniu. Następnie do smażonych składników dodać pokrojoną na kawałki kapustę pekińską, wymieszać, całość ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Mąkę kukurydzianą przesypać do miski, zalać ją mlekiem, wsypać szczyptę soli oraz pieprzu, wbić do tego jajko i rozmieszać widelcem. Do rozmieszanych składników wsypać pokrojone w kostkę pieczarki i posiekaną wcześniej kapustę pekińską, dokładnie wymieszać, po czym przełożyć je na rozgrzany pozostały olej na patelni i smażyć z obu stron na rumiany kolor. Po usmażeniu ściągnąć je z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do potrawy na talerzu.

0 komentarzy

Podobne przepisy