Pizza z mozzarellą, parmezanem i orzechami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1356
Pizza z mozzarellą, parmezanem i orzechami
fot. roolrool / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g mozzarelli w plastrach
  • 20 g łuskanych orzechów włoskich
  • 15 g tartego parmezanu
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • Ciasto:
  • 15 g drożdży
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z letnią woda, cukrem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników wlać roztarte drożdże i zagnieść gładkie ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie do wyrobionego ciasta wlać oliwę z oliwek, ponownie wyrobić ręcznie i umieścić je w blasze do pieczenia. Całość wysmarować pikantnym keczupem i posypać tartym parmezanem. Na to nałożyć plastry sera mozzarella i dodać orzechy włoskie. Wszystko posypać suszonym oregano, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220°C i piec na rumiany kolor.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów