Kotlety z krewetek i sera z frytkami i groszkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2251
Kotlety z krewetek i sera z frytkami i groszkiem
fot. Ewan-M / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g mrożonego groszku
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 sałata
  • 1 cytryna
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz
  • Kotlety:
  • 300 g mrożonych krewetek
  • 100 g tartego parmezanu
  • 1 jajko
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 ząbek czosnku

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Groszek mrożony rozmrozić, przesypać do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i zagotować na dużym ogniu. Po zagotowaniu odcedzić na sicie i przełożyć na talerz. Sałatę pokroić na kawałki i dodać do ugotowanego groszku na talerzu. Następnie ziemniaki obrać ze skóry, pokroić w grubą słomkę i smażyć je na rumiany kolor w mocno rozgrzanym głębokim oleju na patelni. Usmażone osączyć z tłuszczu, oprószyć szczyptą soli i dodać do składników na talerzu.

Przygotować kotlety: krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych i pokroić do miski na małe kawałeczki. Do pokrojonych krewetek dodać tarty parmezan oraz obrany ze skóry i przepuszczony przez praskę czosnek. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i wbić do tego jajko. Następnie składniki w misce dobrze wyrobić ręcznie, po czym uformować z nich małe kotlety. Obtoczyć je bułką tartą i wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni na średnim ogniu. Smażyć na złoty kolor, a gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do potrawy.

Wszystko udekorować pokrojoną cytryną.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów