Falafel z warzywami w sosie musztardowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2370
Falafel z warzywami w sosie musztardowym
fot. Ewan-M / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 korniszony
  • 1 kalafior
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • pęczek szpinaku
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz
  • Falafel:
  • 400 g soczewicy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 0,5 szklanki sezamu
  • Sos:
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka pełnoziarnistej musztardy francuskiej
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka kaparów w zalewie
  • 0,5 szklanki bulionu warzywnego

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Szpinak wyłożyć na talerz. Korniszony pokroić w cienkie plastry i dodać do szpinaku. Kalafiora pokroić w różyczki, przełożyć go do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawał, wsypać do niego kurkumę i razem ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i dodać do warzyw na talerzu.

Przygotować falafel: ciecierzycę zalać 1 l lekko osolonej wody, moczyć ją przez 30 minut, po czym ugotować do miękkości w wodzie w której się moczyła i odcedzić. Odcedzoną utłuc tłuczkiem na miazgę i przełożyć do miski. Do utłuczonej ciecierzycy wsypać sezam, kmin rzymski i suszoną kolendrę. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników w misce. Następnie wbić do tego jajko, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, wymieszać i wyrobić z tego małe kulki. Wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do całości na talerzu.

Przygotować sos: kapary osączyć z zalewy. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać osączone wcześniej kapary oraz musztardę francuską. Całość wymieszać i smażyć przez 1 minutę. Następnie wsypać do tego mąkę i wlać stopniowo bulion warzywny, cały czas mieszać drewnianą. Wszystko doprawić do smaku przyprawami, ponownie wymieszać, zagotować, a następnie ściągnąć z ognia i polać całość.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów