Gofry kakaowe z arbuzem, persymoną i serem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1659
Gofry kakaowe z arbuzem, persymoną i serem
fot. Sara Fratti / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g miąższu z arbuza
  • 200 g białego sera twarogowego
  • 2 persymony
  • 2 łyżki oleju go wysmarowania gofrownicy
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżki ciemnego kakao
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka rozpuszczonej margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Persymonę umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, pokroić na kawałki i przełożyć na talerz. Miąższ z arbuza również pokroić na kawałki i dodać do pokrojonej persymony. Następnie ser biały pokroić w plastry i dodać do składników na talerzu.

Przygotować ciasto: mąką przesypać do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i kakao. Wlać do tego roztopioną margarynę oraz jogurt i całość zmiksować mikserem na konsystencje gęstej śmietanki.

Rozgrzać gofrownice, wysmarować ją olejem i chochelką przelać do niej zmiksowane składniki. Piec przez 3 minuty w zamkniętej gofrownicy, po czym wyciągnąć je i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów