Perliczka pieczona z ziemniakami w sosie śliwkowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2295
Perliczka pieczona z ziemniakami w sosie śliwkowym
fot. Ewan-M / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 1 perliczka do 1,5 kg
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1 szklanka białego wina wytrawnego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka śmietany kremówki
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • pęczek szczypiorku
  • 0,5 kg ziemniaków
  • sól
  • pieprz
  • Sos:
  • 6 suszonych śliwek kalifornijskich bez pestek
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1 szklanka bulionu warzywnego

Opis przygotowania:

Perliczkę sprawić, oczyścić z piór i wnętrzności, wysmarować ją oliwą z oliwek i oprószyć od zewnętrznej strony solą oraz pieprzem. Natomiast od strony wewnętrznej oprószyć ją suszonym majerankiem i obranym ze skóry oraz pokrojonym na drobne kawałki czosnkiem. Oprószone mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia, po czym zalać winem wytrawnym, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C i piec do miękkości mięsa. Kiedy wino podczas pieczenia wyparuje, całość podlać bulionem warzywnym i piec do miękkości. Po upieczeniu perliczkę wyciągnąć z naczynia, podzielić na porcje i wyłożyć na talerz.

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą, ugotować do miękkości i odcedzić. Do odcedzonych ziemniaków dodać masło oraz śmietanę kremówkę i ubić razem tłuczkiem na jednolitą miazgę. Dodać ją do upieczonego mięsa na talerzu.

Przygotować sos: masło stopić na rozgrzanej patelni, następnie dodać do niego obrany ze skóry i pokrojony drobno czosnek, cebulę i śliwki kalifornijskie. Smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie wlać do tego bulion warzywny, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i polać tym potrawę. Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów