Jajka z ryżem i golonką wieprzową w sosie sojowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1460
Jajka z ryżem i golonką wieprzową w sosie sojowym
fot. Ewan-M / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g konserwowej golonki wieprzowej
  • 100 ml ciemnego sosu sojowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • pęczek świeżego szpinaku
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony

Opis przygotowania:

Golonkę wieprzową wyciągnąć z konserwy, podzielić na porcje i przełożyć na talerz. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać dwoma szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i przełożyć na golonkę na talerzu. Następnie masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego umyty i osączony z wody szpinak. Oprószyć go szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć go z ognia i wyłożyć na golonkę na talerzu. Jajka wbić do rondla z 1 l gotującej się wody i gotować do chwili, aż się zetną. Wtedy wyciągnąć je z wody i dodać do całości. Wszystko posypać świeżo zmielonym pieprzem i zalać sosem sojowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów