Tęczowa sałatka

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1439
Tęczowa sałatka
fot. B*2 / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 15 g sera gorgonzola
  • 2 gruszki (Faworytki)
  • 2 bułki zwykle
  • 1 mango
  • 1 czerwona cykoria
  • 1 główka sałaty
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 szalotka
  • 1 łyżka miodu spadziowy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 0,5 szklanki suszonej żurawiny
  • 0,5 szklanki tłuczonych orzechów laskowych
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa oraz owoce umyć i osączyć z wody. Suszoną żurawinę sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i przełożyć do miski. Cykorię oraz sałatę pokroić na kawałki i dodać do żurawiny w misce. Mango obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w kostkę i dodać do składników. Gruszki obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić drobno i dodać do sałatki. Następnie wsypać do tego tłuczone orzechy laskowe. Miód przelać do kubka, wlać do niego ocet balsamiczny, dodać musztardę Dijon oraz obraną ze skóry i pokrojoną w drobną kostkę szalotkę. Składniki w kubku dobrze rozetrzeć łyżeczką, po czym dodać całości i wymieszać. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, ponownie wymieszać i posypać pokruszonym na drobne kawałki serem gorgonzola. Sałatkę podawać z bułkami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów