Ryż z fasolą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2202
Ryż z fasolą
fot.

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 25 dag fasoli
  • 4 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki
  • 2 szklanki wywaru z jarzyn
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki tartego sera żółtego
  • 3 łyżki masła

Opis przygotowania:

Fasolę wymyć i namoczyć na 6 godzin w zimnej wodzie, po czym ją ugotować. Cebulę obrać, pokroić na drobno i zeszklić na oleju. Dodać do niej roztarty ząbek czosnku i natkę zielonej pietruszki. Dusić pod przykryciem kilka minut. Do cebuli dodać wywar z jarzyn i przecier pomidorowy. Całość doprowadzić do wrzenia na małym ogniu. Ryż opukać, wsypać do gotowanego wywaru i dogotować do miękkości ryżu. Fasole ugotować na miękko, a następnie połączyć ją z ryżem. Całość dokładnie wymieszać, przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem. Wierzch posypać tartym serem żółtym i pokrojonym na małe kawałki masłem, następnie włożyć do gorącego piekarnika na 20 minut. Gotowy ryż podawać udekorowany zieloną sałatą lub cykorią.

0 komenatrzy

Podobne przepisy