Ryż kokosowy z makrelą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1679
Ryż kokosowy z makrelą
fot. B*2 / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 400 g filetów ze świeżej makreli
  • 6 łyżek oleju
  • 4 cm świeżego imbiru
  • 2 szklanki mleka kokosowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • 1 cebula
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 1 limonka
  • 1 łyżeczka przypraw do ryb
  • natka zielonej kolendry
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Imbir, limonkę oraz filety z makreli umyć i osączyć z wody. Imbir obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, osączyć z jej nadmiaru, przesypać go do rondla, zalać mlekiem kokosowym, doprawić do smaku szczyptą soli, ugotować na sypko i odparować. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonych składników dodać starty imbir, oprószyć go szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Następnie do smażonych składników dodać odparowany ryż, wymieszać i smażyć razem przez 1,5 minuty pod przykryciem. Po tym czasie całość ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Filety z makreli oprószyć solą, pieprzem, przyprawą do ryb i smażyć do miękkości na pozostałym oleju na patelni. Usmażoną rybę ściągnąć z ognia i dodać do potrawy. Wszystko posypać pokrojoną kolendrą i udekorować przekrojoną limonką.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów