Zupa warzywna z pieczarkami i orzeszkami ziemnymi

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Zupa warzywna z pieczarkami i orzeszkami ziemnymi

    Dodane przez: arek

    B*2 / CC-BY-ND 2.0

Składniki

  • 6 pieczarek
  • 4 łyżki orzeszków ziemnych
  • 2 liście białej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 mały por
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szalotka
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Warzywa oraz pieczarki umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Por pokroić na małe kawałki. Papryczkę chili pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Pieczarki obrać z błony i przekroić na połówki. Szalotkę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej szalotki dodać obrane z łupin orzeszki ziemne, wsypać mielony imbir i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Następnie wlać do tego bulion warzywny, dodać pokrojoną marchew, papryczkę chili, pieczarki, por i liście kapusty. Całość doprawić do smaku sosem sojowym, szczyptą soli oraz pieprzu i gotować do miękkości warzyw. Kiedy warzywa zmiękną, wszystko ściągnąć z ognia i przelać do miski.

0 komentarzy

Podobne przepisy