Placek pomarańczowy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2750
Placek pomarańczowy
fot. sleepyneko / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 5 jajek
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka ugotowanej i przetartej marchwi
  • 0,5 szklanki zmielonych orzechów włoskich
  • skórka z jednej dużej pomarańczy
  • 1 łyżka koniaku
  • sok z cytryny
  • dżem lub konfitura pomarańczowa

Opis przygotowania:

Żółtka oddzielić od białek, po czym wsypać do nich połowę cukru, dodać ugotowaną i przetartą marchew, zmielone orzechy oraz posiekaną na drobno skórkę z pomarańczy. Całość utrzeć na jednolitą masę. Z białek i pozostałego cukru ubić sztywną pianę i dodać ją powoli do powstałego ciasta. Całość dobrze wymieszać. Ciasto włożyć do tortownicy i piec je w rozgrzanym dobrze piekarniku do 20 minut. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przekroić w poprzek na dwie połowy, spód nasączyć koniakiem. Połowy przedłożyć dżemem pomarańczowym i połączyć ze sobą. Wierzch ciasta polać sokiem z cytryny i oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów