Zielona fasolka z sezamem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3155

Składniki:

  • 1/2 kg zielonej fasolki
  • nasiona sezamu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 ząbki posiekanego czosnku

Opis przygotowania:

Fasolkę myjemy, odcinamy końce, kroimy na małe kawałki i gotujemy na półmiękko ok. 10 minut w osolonej wodzie. Sos sojowy mieszamy z cukrem. Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy, dodajemy posiekane ząbki czosnku. Podsmażamy chwilę i dodajemy do tego fasolkę. Smażymy ok. 5 minut, po czym dodajemy sos sojowy i jeszcze chwilę podsmażamy.
Nakładamy na talerze, posypujemy nasionami sezamu.

Autor: mateusz

1 komentarz

Ziarna sezamu można jeszcze lekko podprażyć na patelni.

Podobne przepisy