Ciastka z orzechami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4657
Ciastka z orzechami
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka tartej laski wanilii
  • 180 g mąki
  • 80 g posiekanych orzechów laskowych
  • 100 g czekolady
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Opis przygotowania:

Utrzyj masło z cukrem, jajkiem, solą i tartą laską wanilii. Mąkę, orzechy i grubo startą czekoladę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
Wszystkie składniki wymieszaj i wyrób sprężyste ciasto. Uformuj wałek o średnicy ok. 3 cm, zawiń i chłodź około godziny.
Pokrój ciasto na plastry o grubości 0,5 cm i ułóż na wysmarowanej tłuszczem blasze. Piecz w gorącym piekarniku do zarumienienia brzegów.
Jeszcze ciepłe ciasteczka zdejmij z blachy, odstaw do wystudzenia i ułóż w blaszanym pudełku. Zużyj w ciągu 4 tygodni.

Autor: plateau

1 komentarz

bardzo dobre,smaczne i szybko się robi.Pięknie pachną polecam do kawusi - Smacznego!

Podobne przepisy