Jagnięcina z marchewką, pomarańczami, szpinakiem i fasolką

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 30 g zielonej fasolki szparagowej
  • 2 łyżki oleju
  • 3 marchewki
  • 2 pomarańcze
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • pęczek szpinaku
  • sól
  • pieprz
  • Marynata:
  • 400 g jagnięciny bez kości
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 dymka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu

Opis przygotowania

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Szpinak wyłożyć na talerz.

Przygotować marynatę: jagnięcinę oprószyć szczyptą soli, pieprzu, suszonym rozmarynem i przełożyć do miski. Łodygę selera pokroić w kostkę. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę razem z pokrojoną wcześniej łodygą selera i dodać do mięsa w misce. Dymkę obrać ze skóry, pokroić drobną kostkę i dodać do składników z mięsem. Całość zalać oliwą z oliwek i odstawić na 40 minut do lodówki.
Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, mięso oczyścić ze składników marynaty, po czym wraz z samą z oliwą przełożyć je na rozgrzana patelnię i smażyć je na średnim ogniu do miękkości z obu stron. Usmażone ściągnąć z ognia, pokroić na porcje i wyłożyć na szpinak na talerzu. Marchew oraz pomarańcze obrać ze skóry. Marchew zetrzeć do miski na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Pomarańcze pokroić na kawałki i dodać do startej marchewki. Składniki w misce oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, zasypać cukrem i dokładnie wymieszać. Wymieszane dodać do całości. Fasolkę szparagową pozbawić końcówek, przełożyć ją do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Ugotowaną odcedzić, przełożyć na rozgrzany olej na patelni i smażyć ją przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.

0 komentarzy

Podobne przepisy