Pasztet cytrusowy z ciastem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1298
Pasztet cytrusowy z ciastem
fot. Charles Haynes / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • Pasztet:
  • 8 pomarańczy
  • 6 grejpfrutów czerwonych
  • 2 łyżki żelatyny spożywczej
  • 2 łyżki letniej wody
  • 1 szklanka białego wina wytrawnego
  • 1 szklanka cukru
  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

Opis przygotowania:

Grejpfruty oraz pomarańcze umyć i osączyć z wody. Przygotować pasztet: 1 pomarańczę oraz 1 grejpfruta obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Pozostałe owoce przekroić na połówki i wycisnąć z nich sok do jednej miski. Żelatynę moczyć w letniej wodzie przez 5 minut. Potem do rondla wlać białe wino oraz wyciśnięty sok z owoców, wsypać cukier, wymieszać i zagotować na dużym ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia, dodać do nich namoczoną wcześniej żelatynę oraz pokrojoną pomarańczę i grejpfruta. Całość dokładnie wymieszać, przelać do plastikowego pojemnika. Wszystko przestudzić, po czym zamrozić w zamrażalniku. Po zamrożeniu wyciągnąć pokroić na porcje i wyłożyć na talerz.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą i cukrem. Do wymieszanych składników dodać masło, wbić jajko i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mm i wyciąć w nim dowolne kształty foremką. Przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia i posypać mielonym pieprzem. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec na rumiany kolor. Gotowe wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i dodać do składników na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów