Hamburgery z porem i tapenade

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1352
Hamburgery z porem i tapenade
fot. Charles Haynes / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 350 g mielonego mięsa wołowego
  • 5 łyżek oleju
  • 4 bułki do hamburgerów
  • 2 łyżki sosu czosnkowego
  • 1 mały por
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz
  • Tapenade:
  • 3 łyżki czarnych oliwek w zalewie
  • 1 łyżka kaparów w zalewie
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Opis przygotowania:

Por umyć, osączyć z wody i pokroić na małe kawałki. Mięso mielone przełożyć do miski. Rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni i smażyć na niej pokrojony wcześniej por na średnim ogniu do chwili, aż się zeszkli. Wtedy ściągnąć go z ognia i dodać do mięsa mielonego w misce. Następnie wbić do tego jajko, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dobrze wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować kotlety i przełożyć je na 2 łyżki rozgrzanego oleju na patelni. Smażyć do chwili, aż się przyrumienią z obu stron, wtedy ściągnąć je z ognia. Bułki do hamburgerów wysmarować pozostałym olejem, zrumienić je na rozgrzanej patelni i ściągnąć z ognia.

Przygotować tapenade: oliwki i kapary osączyć z zalewy i przełożyć do miksera. Czosnek obrać ze skóry i dodać do składników w mikserze. Wlać do tego oliwę z oliwek, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Zmiksowanymi składnikami wysmarować 2 zrumienione wcześniej bułki, a na pozostałe 2 bułki wyłożyć usmażonymi hamburgerami. Całość spiąć ozdobnymi bagnecikami, wysmarować sosem czosnkowym i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów